Kirja-arvostelussa Vau, mikä vagina!


Hyvää kansainvälistä naisten päivää! Naisten päivän kunniksi kurkataan perinaiselliseen kirjaan, nimittäin norjalaisten bloggaajien, lääkisopiskelijoiden Nina Brochmannin ja Ellen Støkken Dahlin Vau, mikä vagina! kirjaan. Naiset kirjoittavat norjalaista blogia Underlivet, jonka löydät täältä. Nyt me suomalaisetkin pääsemme nauttimaan heidän suorasukaisista ja hauskoista teksteistään sillä kirja Gleden med skjeden on suomennettu. Vau, mikä vagina! on julkaistu suomeksi tänä vuonna, joten tuoreesta teoksesta on kyse.


Kirjan kolmesataa sivua käyvät läpi naisen sukupuolielimiä, niiden toimintaa ja käyttöä, sekä hyvin kattavasti eri ehkäisymuodot, niiden mahdolliset haitat ja hyödyt.


Myös sukupuolielinten ongelmatilanteita on käsitelty kattavasti. Teksti alkoi tuntua loppupuolella hiukan turhan tanakalta asiatekstiltä kun alku oli kevyempää ja humoristisempaa, mutta muutoin aivan erinomainen kirja, jota voin suositella kaikille.

Plussaa etenkin kohdista, jotka käsittelivät aiheita, joista koulussa ei puhuttu (tässä vaiheessa terveystiedon opettajaopintoja en enää edes ihmettele miksi ei puhuttu, seksuaaliterveyden määrä opinnoissa on olematon.) Esimerkiksi hymenin todellinen muoto, ulkoisten sukupuolielinten muuttuminen puberteetissa, endometrioosi ja munasarjojen monirakkulaoireyhtymä ovat tärkeitä asioita vähintään naisten kuulla, jos ei ymmärtää. Myös jo nuoria vaivaavat virtsankarkailuvaivat ja peräpukamat saavat käsittelystä plussaa. Alapään kauneuskirurgian lisääntyessä ja innie-outie (eli siis kuuluuko sisempien häpyhuulien jäädä näkymättömiin ulkoisten sisään, jotta vulva olisi kaunis ja miehiä houkutteleva) -keskustelun pyöriessä sosiaalisessa mediassa on jokaisen syytä tietää, kuinka monimuotoisia alapäämme ovat, olematta silti epänormaaleja. Näemme kuvia vain karvattomista inniestä ja suorista peniksistä, mutta todellisuus ei ole sama kuin median jakamat kuvat.

(Hymen tunnetaan myös immenkalvona vaikka on itse asiassa suurimmalla osalla rengasmainen rakenne, joka siis ei puhkea ensimmäisessä yhdynnässä ja suurin osa naisista ei myöskään vuoda verta immenkalvosta merkkinä neitsyyden menetyksestä. Vuoto voi olla tulematta tai vuotaa myös sen vuoksi, että jännittää tai ei ole riittävän kostunut (liukkari auttaa asiassa, muistat vain, että öljypohjainen liukaste heikentää normaalia lateksikondomia, joten käytä vesi- tai silikonipohjaista liukkaria.) ja emättimeen tulee pieniä haavoja)


Kirjan ovat tarkastaneet suomalaiset naistentautien ja synnytysten erikoislääkärit ja se on sovitettu Suomen oloihin koskien terveyspalveluita ja esimerkiksi ehkäisyvalmisteiden nimiä.

SUOSITTELEN!



Kommentit

Suosittuja tässä blogissa

Polar Ignite - hutiostos?

Kosmetiikkajoulukalenterit 2021; eeppinen listaus

Innie vai outie